| Več
Marjan Batagelj je dobitnik prvega Kristalnega Triglava po izboru FIJET Slovenija

FIJET Slovenija - Društvo turističnih novinarjev Slovenije je za turistično osebnost leta izbralo Marjana Batagelja, lastnika in predsednika upravnega odbora podjetja Postojnska jama. Slovenski turistični novinarji so mu podelili Kristalni Triglav na svečani podelitvi ob zaključku Dni slovenskega turizma v Portorožu.

Marjan Batagelj je zato, da Postojnska jama, eden od največjih simbolov slovenskega turizma po polomiji Istrabenza ne bi prišel v tuje roke, za plačilo dolgoročne koncesije zastavil svoje osebno premoženje in uspešno podjetje. V šestnajstih mesecih, odkar je prevzel vodenje Postojnske jame, je pokazal, kako se turizmu streže z znanjem in srcem. Postojnsko jamo je poleti obiskal že 34 milijonti obiskovalec, oziroma 6,3 odstotka več turistov kot lani, skupni promet družbe se je povečan z 10 na 12 milijonov evrov, stopnja zaposlenosti pa za 5 odstotkov. Te uspehe je mogoče pripisati ustreznemu preimenovanju družbe in novi celostni podobi, uvedbi novih trženjskih prijemov, naložbam in ustvarjanju pozitivnih odnosov v kolektivu.

»Postojnski jami bomo vrnili nekdanjo slavo in delali bomo zgolj tisto, kar je dobro za jamo,« so znane besede Marjana Batagelja. Že prve poteze so pokazale, da so zanj pomembne tri stvari: vlaganje v razvoj, vlaganje v trženje in odnos z ljudmi - tako z zaposlenimi kot z gosti.

V dobrem letu je Postojnska jama začela izvajati kar nekaj obsežnih projektov, nekaj jih je že zaključenih, druge še uresničujejo. Izjemno pomembna končana naložba je namestitev prve podzemne biološke čistilne naprave s številnimi inovativnimi rešitvami. Prenovili so razstavno prodajni objekt v Koncertni dvorani, poskusno uvajajo novo razsvetljavo, popisali so dediščino materialnih dokazov jame in uvajajo avdio vodenje v 14 jezikih.

Eden največjih zalogajev - prenova hotela Jama - pa se začenja prav v teh dneh in bo potekala nekaj let. Načrtujejo tudi ureditev zbirke Homogea s prikazom razvoja življenja na zemlji v milijardi let.

Vlaganje v razvoj novega sistema za nakup vstopnic je obrodilo idejo o enotni vstopnici za ogled evropskih kulturnih in naravnih znamenitosti v nekaj sosednjih si državah.

»Vsi dobički so zaman, če doživetje Postojnske jame ne pusti v gostu neizbrisnega spomina, ki ga prenaša v svet kot identiteto slovensko turizma,« pa so besede Marjana Batagelja, ki kažejo jasno poslovno usmeritev novega vodstva Postojnske jame za ponovno uveljavitev te edinstvene naravne znamenitosti v svetu.

Z osvojenim Kristalnim Triglavom v rokah je Marjan Batagelj dejal, da je prvi vrh Triglava zahvala novinarjem, ki so opozorili na to, kako pomembno je, da upravljanje Postonjske jame ostane v slovenskih rokah, drugi vrh je zahvala vsem, ki so v preteklih 170 letih skrbeli za jamo in tretji vrh je zahvala njegovi družini, ki mu stoji ob strani.

Kristalni Triglav je oblikovala Marjana Bastašič Merela, ki je tudi sodelovala pri njegovi izdelavi v Steklarni Rogaška. Kristalni Triglav tehta približno 5 kilogramov. Triglav je vklesan v vlit blok kristalnega stekla, pri izdelavi so bili uporabljeni izjemno zahtevni in precizni postopki brušenja, piljenja, poliranja in peskanja stekla.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več