| Več
Manj, a dobro

Novinarji so se ob trgatvi seznanili tudi s poslovanjem Vinske kleti Goriška Brda, ki se je tako kot drugi vinarji, letos soočala z ekstremnimi vremenskimi razmerami - dolgotrajno sušo in izjemno visokimi temperaturami. Trte so te vremenske ekstreme prenesle dobro, saj so bili vinogradi ustrezno oskrbovani, pridelka pa bo občutno manj, saj bodo potrgali manj kot polovico normalno pričakovanega pridelka oziroma 4 milijone kilogramov grozdja. Grozdov je manj, so lažji, ker je v njih manj soka. Je pa grozdje zelo zdravo, saj je v suhem vremenu manj bolezni. Letnik 2012 bo tako prinesel na ekstraktu bogata vina, z visokimi sladkornimi stopnjami. Trgatev se je začela zadnji teden avgusta, zaključili pa jo bodo predvidoma v začetku oktobra.

Klet je v prvih 8 mesecih letošnjega leta izvozila kar za 11 % več vina več kot lani, prihodek pa se je povečal kar za 20 % več. Rast je zabeležila na razvitih trgih Nizozemske in ZDA ter v srednjem cenovnem razredu. Zaradi strukture izvoza klet v tujini dosega celo višje povprečne cene, kot na domačem trgu.

Spomladi so začeli s prodajo dveh novih vin - Krasno belo in Krasno rdeče, ki nosita ime po vasici v Brdih. Gre za belo in rdečo zvrst, ki se odlično spajata s široko paleto kulinaričnih možnosti.

Kot največja slovenska klet se zavzemajo za promocijo odgovornega pitja vina. Že vrsto let so ambasadorji vseslovenske kampanje Vinske družbe Slovenije »Ob vinu vodo. Vedno.«. Projekt spodbuja zmerno uživanje vina z motom »Voda je za žejo, vino pa za užitek«.

Že od samih začetkov so tudi odločni podpornik kampanje »Kupujem slovensko«, s katero si prizadevajo, da bi se potrošniki odločali za slovenske kmetijsko-živilske proizvode. Dobro slovensko vino pride do izraza predvsem ob spajanju s pristnimi slovenskimi okusi in to idejo želijo javnosti predstaviti s pomočjo koncepta: »Ko veš, kaj ješ in kaj piješ«.

Načelo trajnostnega razvoja je sestavni del delovnega procesa na vsaki stopnji - od vinograda do vina na polici. Že pred leti so v kleti Goriška Brda prešli na integrirano (sonaravno) pridelavo grozdja, ki pomeni manjšo in kontrolirano uporabno fitofarmacevtskih sredstev. Zmanjšali so pridelek grozdja na hektar, kar se odraža v boljši kakovosti pridelka in manjši obremenitvi narave.

Postojnska jama, največja slovenska znamenitost, 24 kilometrov rovov, galerij, veličastnih dvoran in igrivih skulptur, je edina jama z dvotirno železnico na svetu, kjer lahko doživite vznemirljivo vožnjo z vlakcem skozi osupljivo lepo podzemno krajino... več

Družba BTC je z dolgoročno vizijo v nekdanjem ljubljanskem ruralnem mestnem območju zgradila mesto v mestu - BTC CITY, v katerem... več

Odkrivajte Evropo z nami! Spoznajte vznemirljive ulice in utrip velemest, doživite prostrane širjave, čarovnije narave in skrivnostne trdnjave... več